diumenge, 27 de setembre de 2009

Els sofistes


Al segle V a.C hi aparegué un moviment cultural anomenat la Sofistica. Els sofistes eren mestres ambulants que anaven de ciutat en ciutat oferint els seus ensenyaments als joves rics i cobraven per fer-ho. Pretenien inculcar el areté, es a dir, la virtut de la política orientada amb freqüència al èxit en els assumptes polítics. Aquestos, al igual que ensenyaven als seus alumnes les disciplines de la retòrica, l'horatòria, l'eristíca, etc. també ensenyaven l'ús del engany.
A banda de educar també desenvoluparen teories com el relativisme, l'escepticisme, el convencionalisme i l'empirisme polític. Segons la teoria del relativisme afirma que no existeixen veritats absolutes i que qualsevol veritat és sempre relativa. En l'escepticisme, que no podem estar segurs de res. Per al convencionalisme, la societat no és un fet natural, sinó resultat d'un pacte. Les lleis político-socials (nomos) són convencionals(poden canviar, cada ciutat té lleis diferents). Només les lleis naturals són invariables. Per últim amb l'empirisme polític que consistia en considerar bo allò que la majoria considerava "bo o just".
Però, Plató no estava completament d'acord amb els sofistes ja que creia en el universalisme dels valors morals, en canvi per als sofistes, pensaven que les coses podien modificar-se i canviar-se.

dimecres, 23 de setembre de 2009

SofistesSofista prové del mot grec sophos que significa "saviesa" o "experiència" en un camp del coneixement.
Eren els responsables de l’educació dels futurs polítics, foren "contractats" per la aristocracia com
a educadors,dominaven perfectament la retorica i lògica , el que es dona una facilitat per a enganyar.
Els sofistes van passar per dos parts, una de màxim esplendor, on eren persones considerables;
Fins que Plató els desprestigiarà , on va ser la seua decadència , els va acusar de manipuladors.
Els sofistes defensaven el relativisme i creien que qualsevol tesi podia ser discutida, a mes de
que els sofistes reivindiquen fonamentalment l'humanisme, l´estudi de la natura (phisis) no els interessa.
Una de les seues caracteristiques també es el pragmatisme.
Un dels sofistes mes coneguts fou Gòrgies de Lentini gran mestre de l'oratoria que defensa l'escepticisme i relativisme.

Els Sofistes i la seva relació amb Plató.


Els sofistes eren mestres ambulants que anaven de ciutat en ciutat ensenyant als fills de les famílies acabalades a discutir a l'àgora a canvi de recompenses econòmiques. Aprofundien essencialment en retòrica i dret, amb la fi, generalment, d'educar els seus alumnes en política, ensenyant-los també la part "enganyosa" de la lògica que els donava un paper essencial a l'hora de entabanar estratègicament amb els seus discursos.
Els sofistes pensaven que no existia res absolut i definitiu, més be, que les coses podien anar canviant i manipulant-se. En canvi, Plató es mostrava sempre en desacord amb aquestos ja que creia en la universalitat dels valors morals.
Els més coneguts foren:
-Protàgores d'Abdera, que va defendre el relativisme dels valors i del coneixement, com la majoria dels sofistes.
-Hippies, del que sabem gran quantitat de coses gràcies a Plató, estudiava diverses branques del coneixement. Va donar origen a l'idea de la unitat de l'espècie humana, és a dir, tots som iguals per naturalesa.
-Gòrgies de Lentini. La seva llavor principal va ser l'ensenyament d'arts polítiques mitjançant l'oratòria. Possiblement es un dels mes famosos per les seves tres tesis ( Res existeix. Si alguna cosa existira no es podria conèixer. Si es poguera conèixer seria incomunicable)
-Pròdic, està relacionat amb la rondalla d'Heracles en la cruïlla davant la dificultat de l'elecció entre dos tipus diferents de vida: un virtuós, y l'altre hedonista.

En canvi, i contrastant amb la idea inicial de que l'objectiu dels sofistes era educatiu, la paraula "sofista" adopta un sentit despectiu a partir de Sòcrates i Plató, que consideraven a estos uns manipuladors de la democràcia al·ludint que no es preocupen de la veritat sinó, més be, del poder.

dimarts, 22 de setembre de 2009

Els sofistes per Vicent Iváñez

Protagores conegut sofista.


En l'antiga Grècia va haver un grup d’intel·lectuals anomenats sofistes (els savis de professió), els quals van aconseguir obtenir gran influència en la joventut grega, ja que posseïen grans coneixements de retòrica i dialèctica.

Molt al contrari dels filòsofs, la seva finalitat intel·lectual no era la recerca de la veritat, sinó aconseguir un alt prestigi en els seus deixebles i oients, obtenir jerarquia política, social i monetària.
En un començament ser sofista no era deshonrós. Gràcies a la seva preparació i influència, el sofista va ser considerat com la imatge intel·lectual i carismàtica del saber, sent apreciat per gran part de l'elit
social atenenca.
No obstant això, el moviment degenerar, es va convertir únicament en un mitjà lucratiu: manipular la societat grega amb arguments relatius i fins i tot amb falses nocions tan sols per obtenir alguna utilitat material. Per al pensament sofista la veritat depèn del subjecte, de la interpretació i visió de cada persona. El bé i el mal, la veritat i la falsedat, depenen de la perspectiva personal amb la qual es valora algun fet o situació.

El sofisme va ser molt criticat i corregit pels grans intel·lectuals de l'antiga Grècia, però sobretot per Sòcrates, Plató i Aristòtil.

Per al sofista, el saber té una finalitat lucrativa, per al filòsof, un camí cap a la plenitud humana.

dilluns, 21 de setembre de 2009

Plató per Vicent Ivañez


Plató nascut al 427 a.C. a la ciutat d’Atenes (capital de la gran potència mundial durant aquella època en la vida al mediterrani) i mort l’any 347 a.C.; de nom Arístocles d’Atenes fou descendent de una família adinerada i amb poder de la Grècia clàssica, siguent educat com qualsevol altre xiquet del mateix estat valorant la ment i el cos.

A la seva joventut va rebre lliçons d’ heracrità Cràtil i més avant a l’edat d’uns vint anys sigué deixeble del filòsof Sòcrates al qual venerava i del qual va agafar la major part dels seus ideals. A la seva adultes sigué mestre d’Aristòtil i una de les seves creacions més importants fos la de “La república” on en forma de diàlegs plasmà els seus pensaments sobre la visió d’un estat “ideal”

Els ideals de Plató es basen en un dualisme antropològic, ja que per a ell l’èsser humà està format per dues substàncies distintes: el cos i l’ànima.
A més a més Plató parla de dos móns, un format per la matèria i un altre de les idees i del saber (el superior) encara que es referixca metafòricament.
Per a ell la forma de govern correcta era aquella en la que governava el més intel·ligent i veia un error la democràcia, ja que provenia d’una família aristòcrata d’ahí el seu nom.
Açi deixe uns links per a qui estiga interesat en el tema:

diumenge, 20 de setembre de 2009


Plató, (427 aC - 347 aC) va ser un filòsof d'immensa influència en la Grècia clàssica. Va ser deixeble de Cràtil i de Sòcrates, i mestre d'Aristòtil. El seu treball més important va ser La República en el qual subratlla la seva visió d'un estat "ideal".
A La República, Plató es pregunta pel significat de la justícia i la naturalesa de la societat justa, i per contestar aquests interrogants formula una original teoria del coneixement, il·lustrada per mitjà del Mite de la caverna segons el qual són dos els nivells de realitat: un de material i sensible que es percep amb els sentits (Món sensible), i un altre d’ideal, formal, que es percep amb la raó (Món intel·ligible).

També, Plató defensa un dualisme antropològic, ja que creu que l'ésser humà està compost per dues substàncies diferents, l'ànima i el cos, representant-ho mitjançant la metàfora del genet i el cavall.

Plató, seguint Parmènides, divideix el coneixement en opinió i autèntica saviesa. Ho il·lustra amb el símil de la línia, en què explica que hi ha quatre graus de coneixement.

Plató pertany a una família aristocràtica, pertant, defença un sistema polític on regnen els millors, el filósofs.
Links:

PLATÓ per Sara


Filòsof grec nascut a Atenes, creador d’un sistema filosòfic i d’un mètode d’exposició de la filosofia que el converteix, probablement, en el filòsof més influent de tota la història. Descendent d’una acomodada i aristocràtica família que es vanagloriava de descendir de l’antic rei Codre .La seva educació filosòfica va estar durant un cert temps a càrrec del filòsof heracliteà Cràtil, encara que el seu verdader mestre va ser Sòcrates, i la influència sobre el pensament platònic va ser molt important, fins al punt que en les seves obres Plató sempre li va retre homenatge.
Plató defensa un dualisme antropològic, ja que creu que l'ésser humà està compost per dues substàncies diferents, l'ànima i el cos.Formula la teoria de les idees basada en l'existencia de dos mons.Tambe esta la seva teoria politica on el govern que proposa Plató és una aristocràcia, on regnen els millors, els filòsofs, que són els més preparats per fer-ho.http://www.pensament.com/filoxarxa/filoxarxa/FiloXarxa.htm?http://www.pensament.com/filoxarxa/filoxarxa/prim1166.htm


http://www.alcoberro.info/planes/plato.htm


http://www.youtube.com/watch?v=E64dlgAjDUk

PLATÓPlató va ser un dels grans filòsofs de la Grècia clàssica. Va viure entre els segles V i IV a.C. Com a descendent d'una família aristocràtica de l'antiga polis d'Atenes, proposa aquest tipus de govern on regnen els millors, els filòsofs. Deixeble de Sòcrates, Plató continua la seua cerca per els valors Universals. D'aquesta manera arriba a la Teoria de les idees, basada en l'existència de dos mons: l'intel·ligible i el sensible, que reflexa en el Mite de la Caverna. Paral·lelament creu en un dualisme antropològic constituït per l'anima i el cos que apareix en la metàfora del genet i el cavall.Plató enllaça la seua teoria política amb la doctrina sobre l'ànima, que parla dels tres tipus d'ànima que té l'ésser humà: concupiscible, irascible i racional.Per a ell la finalitat de la filosofia és la veritat per tant, descobrir les idees i essències.

Links externs:

http://www.alcoberro.info/planes/plato0.htm


http://www.slideshare.net/gilabert/platon-125759 (en Castellà)


http://www.youtube.com/watch?v=u_82FnFDKlA (en Anglés/Castellà)

dissabte, 19 de setembre de 2009

Molt bé, bloc en marxa

Hola ade, i grup! Molt bé. Ja teniu el bloc en marxa i ha funcionat açò de les invitacions. Ja estic afegit. Ah! I m'ha encantat el nom del grup: Los 4 platónicos, jaja, què bò. Doncs en marxa: a per l'article de Platò! Ens veiem!