diumenge, 27 de setembre del 2009

Els sofistes


Al segle V a.C hi aparegué un moviment cultural anomenat la Sofistica. Els sofistes eren mestres ambulants que anaven de ciutat en ciutat oferint els seus ensenyaments als joves rics i cobraven per fer-ho. Pretenien inculcar el areté, es a dir, la virtut de la política orientada amb freqüència al èxit en els assumptes polítics. Aquestos, al igual que ensenyaven als seus alumnes les disciplines de la retòrica, l'horatòria, l'eristíca, etc. també ensenyaven l'ús del engany.
A banda de educar també desenvoluparen teories com el relativisme, l'escepticisme, el convencionalisme i l'empirisme polític. Segons la teoria del relativisme afirma que no existeixen veritats absolutes i que qualsevol veritat és sempre relativa. En l'escepticisme, que no podem estar segurs de res. Per al convencionalisme, la societat no és un fet natural, sinó resultat d'un pacte. Les lleis político-socials (nomos) són convencionals(poden canviar, cada ciutat té lleis diferents). Només les lleis naturals són invariables. Per últim amb l'empirisme polític que consistia en considerar bo allò que la majoria considerava "bo o just".
Però, Plató no estava completament d'acord amb els sofistes ja que creia en el universalisme dels valors morals, en canvi per als sofistes, pensaven que les coses podien modificar-se i canviar-se.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada