diumenge, 20 de setembre del 2009


Plató, (427 aC - 347 aC) va ser un filòsof d'immensa influència en la Grècia clàssica. Va ser deixeble de Cràtil i de Sòcrates, i mestre d'Aristòtil. El seu treball més important va ser La República en el qual subratlla la seva visió d'un estat "ideal".
A La República, Plató es pregunta pel significat de la justícia i la naturalesa de la societat justa, i per contestar aquests interrogants formula una original teoria del coneixement, il·lustrada per mitjà del Mite de la caverna segons el qual són dos els nivells de realitat: un de material i sensible que es percep amb els sentits (Món sensible), i un altre d’ideal, formal, que es percep amb la raó (Món intel·ligible).

També, Plató defensa un dualisme antropològic, ja que creu que l'ésser humà està compost per dues substàncies diferents, l'ànima i el cos, representant-ho mitjançant la metàfora del genet i el cavall.

Plató, seguint Parmènides, divideix el coneixement en opinió i autèntica saviesa. Ho il·lustra amb el símil de la línia, en què explica que hi ha quatre graus de coneixement.

Plató pertany a una família aristocràtica, pertant, defença un sistema polític on regnen els millors, el filósofs.
Links:

1 comentari:

  1. Doncs, molt bé, Afri. També m'ha agradat molt aquesta intervenció teva. Indiques els temes de la justícia i l'estat just: tema fonamental en el temari de Plató. I també parles del dualisme, i menciones el símil de la línia i l'al·legoria del cavall (o auriga).
    Ens veiem!

    ResponElimina