dimecres, 23 de setembre de 2009

Els Sofistes i la seva relació amb Plató.


Els sofistes eren mestres ambulants que anaven de ciutat en ciutat ensenyant als fills de les famílies acabalades a discutir a l'àgora a canvi de recompenses econòmiques. Aprofundien essencialment en retòrica i dret, amb la fi, generalment, d'educar els seus alumnes en política, ensenyant-los també la part "enganyosa" de la lògica que els donava un paper essencial a l'hora de entabanar estratègicament amb els seus discursos.
Els sofistes pensaven que no existia res absolut i definitiu, més be, que les coses podien anar canviant i manipulant-se. En canvi, Plató es mostrava sempre en desacord amb aquestos ja que creia en la universalitat dels valors morals.
Els més coneguts foren:
-Protàgores d'Abdera, que va defendre el relativisme dels valors i del coneixement, com la majoria dels sofistes.
-Hippies, del que sabem gran quantitat de coses gràcies a Plató, estudiava diverses branques del coneixement. Va donar origen a l'idea de la unitat de l'espècie humana, és a dir, tots som iguals per naturalesa.
-Gòrgies de Lentini. La seva llavor principal va ser l'ensenyament d'arts polítiques mitjançant l'oratòria. Possiblement es un dels mes famosos per les seves tres tesis ( Res existeix. Si alguna cosa existira no es podria conèixer. Si es poguera conèixer seria incomunicable)
-Pròdic, està relacionat amb la rondalla d'Heracles en la cruïlla davant la dificultat de l'elecció entre dos tipus diferents de vida: un virtuós, y l'altre hedonista.

En canvi, i contrastant amb la idea inicial de que l'objectiu dels sofistes era educatiu, la paraula "sofista" adopta un sentit despectiu a partir de Sòcrates i Plató, que consideraven a estos uns manipuladors de la democràcia al·ludint que no es preocupen de la veritat sinó, més be, del poder.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada